Ирена Анастасова, БСП: Женската половина на човечеството има много сериозни качества да управлява света

Мар 12, 2022 Новини БСП в медиите 0 878

БСП винаги сме правили предложения да бъде облекчена жената

„Да бъдеш жена в политиката не е леко занимание. Освен, че трябва да си на нивото, на което изисква позицията, жената при всички случаи си остава майка, остава центърът в семейството, крепителят на традициите. В днешния динамичен обществен и политически живот това е много сериозно изпитание.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на радио “Фокус“.

От своя опит тя сподели, че трудно съчетава ролята на политик и на жената вкъщи, но се опитва да го правя и то по начин, по който да не страдат нито ангажиментите към семейството, нито в политиката, нито служебните ангажименти. „Понякога има ситуация, в която обаче страда семейството“, каза още тя.

Във връзка с предразсъдъците към жените Анастасова се позова на статистически и социологически изследвания, според които не само в политиката, а и във всички сфери на нашия икономически живот жените на еднакви позиции с мъжете получават значително по-ниско заплащане, което е крайно недопустимо.

„Дори фактът, че жените в парламента са много малък процент, включително и в нашата парламентарна група сме само 4 жени, също говори за отношението на обществото към жената. На мъжете се гледа като на по-солидни, по-устойчиви“, посочи депутатът от левицата като допълни: „Може би жените трябва да са по-настойчиви, по-упорито да доказват своите качества и нещата ще се променят, защото аз наистина смятам, че тази част на човечеството, т.нар. женска половинка на човечеството има много сериозни качества да управлява света“, сподели още Ирена Анастасова.

По думите ѝ колкото и да е било патриархално нашето общество, българската жена доста отдавна има както избирателни права, така и права за реализация в различни сфери. „Друг е въпросът, че може би с усложняването и с динамиката на живота на българската жена й става все по-трудно това да се случва. Затова ние като партия и в предизборни програми, и в програми на партията, и в законодателни инициативи винаги сме правили предложения да бъде облекчена жената“, заяви социалистът като даде примери с подобни предложения -  целодневна организация на работата в училищата, отпускане на средства за разкриване на нови детски ясли и детски градини, с искането за безплатни детски ясли и детски градини, което едва тази година вече е факт и то със сериозното настояване на БСП.

Според народния представител от левицата все още съществува стереотипът, че политиката е мъжка професия, но въпреки това той се разчупва. „Хората биха дали положителна оценка на един кмет, независимо дали е мъж или жена, ако виждат, че си върши работата. Смятам, че обществото вече така дава оценките, а не спрямо това дали си мъж, или жена“, каза още тя.

На въпрос кои са предимствата на жената в политиката Анастасова отговори: „Жените рядко биха изпаднали в крайност, тъй като те обикновено и в семейството търсят равновесие. Защото всяко едно семейство е като обществото ни – има различни хора, различни представители и наистина жената трябва да търси равновесието между интересите на всички в едно семейство“, обясни тя.

На финала депутатът от левицата заяви, че качествата, които трябва да притежава жената в политиката са същите като тези, които трябва да притежава и мъжът. „Лично аз на първо място поставям такива качества като почтеност, чувство за справедливост, чувство за върховенство на закона, компетентност в сферата, в която е всеки, и отдаденост на работата и на каузата, на която в крайна сметка посвещаваш ако не живота си, то дълги години от своя живот“, заключи Ирена Анастасова.